Новини

Цікаві факти про повітря

10 цікавих фактів про повітря

Повітря в основному це газ.

Повітря є навколо нас, але ми не можемо його бачити. Так що таке повітря, точно? Це суміш різних газів. Повітря в атмосфері  Землі складається приблизно з 78 відсотків азоту та 21 відсотка кисню котрим ми дихаємо. Повітря також має невелику кількість безлічі інших газів, таких як діоксид вуглецю, неон та водень.

 

Повітря — це не просто газ.

Хоча повітря в основному газ, воно також містить багато крихітних частинок. Ці частинки в повітрі називаються аерозолями. Деякі аерозолі, як пил та пилок, природно підібрані під час вітру. Але повітря також може переносити сажу, дим та інші частинки з вихлопних газів та електростанцій. Це основні джерела забруднення повітря.

Цікаві факти про повітря

Цікаві факти про повітря

Повітря є важливим для живих речей.

Людям потрібно дихати, а також повітря потрібно для тварин і рослин! Дихання є частиною процесу, що називається диханням. Під час дихання кисень вбирається з повітря  і викидає вуглекислий газ. Цей процес дає тваринам і рослинам енергію для їжі, росту та живого життя!

 

Вуглекислий газ в повітрі може бути як гарним, так і поганим.

Коли люди та тварини дихають, ми виділяємо газ без запаху, названий двоокисом вуглецю, або CO2. Рослини використовують цей газ разом із сонячними променями для харчування та кисню також. Цей процес називається фотосинтезом. Проте великі кількості CO2 виробляються, коли автомобілі та електростанції спалюють вугілля, мазут та бензин. Це погано, оскільки CO2 є найважливішим джерелом глобального потепління, викликаного людьми.

Цікаві факти про повітря

Цікаві факти про повітря

Повітря також тримає воду.

Коли це спекотний, веселий літній день, ви, напевно, чули слово «вологий». Але що це точно означає? Відносна вологість — це кількість води, яку повітря може утримувати до дощів. Вологість, як правило, вимірюється у відсотках, тому найвищий рівень відносної вологості — прямо перед  дощом — становить 100 відсотків.

 

Повітря змінюється, коли ви піднімаєте, вгору вище та вище

Повітря здається світлим, але його багато тисне на поверхню Землі. Це називається тиск повітря. Ви відчуваєте  високий тиск повітря на рівні моря, тому що вся атмосфера підштовхує вас. Тиск повітря на вершині гори низький, тому що на вас менше атмосфери. Ця різниця в тиску повітря може призвести до того, що ви відчуваєте тиск у вухах , коли ви знімаєтесь в літаку або піднімаєтеся на  пагорб.

Цікаві факти про повітря

Цікві факти про повітря

 

Повітря є захисною подушкою.

На Землі нам дуже пощастило мати атмосферу, наповнену повітрям. Повітря в нашій атмосфері виступає як ізоляція, не даючи Землі занадто холодно або занадто спекотно. Озон, ще один тип газу в повітрі, також захищає нас від надмірного сонячного світла. Повітря в атмосфері також може захистити нас від метеоритів. Коли метеорити стикаються з нашою атмосферою, вони стираються з повітрям і часто спалюються в дрібні шматочки, перш ніж потрапляти до Землі.

 

Є життя в повітрі.

Багато живих істот роблять свої будинки в грунті та воді. Але чи знали ви, що живі організми також можна знайти в повітрі? Ці крихітні мікробні організми називаються біоаерозолями. Хоча ці мікроби не можуть літати, вони можуть подорожувати на великі відстані через повітря — через вітер, дощ або навіть чхання.

 

Повітря може рухатися швидко і далеко.

Навіть дуже надовго, повітря навколо нас завжди рухається. Але коли настає великий вітер, це повітря дійсно може йти! Найшвидший потік вітру, який коли-небудь записувався на Землі, становив 253 милі на годину. А оскільки вітер захоплює насіння, пил та інші частинки, він може переносити їх у віддалі від їхнього оригінального будинку!

Цікаві факти про повітря

Цікаві факти про повітря

Забруднення повітря може руйнувати ваші зовнішні плани.

Забруднення повітря вимірюється за допомогою Індексу якості повітря або AQI. Чим нижче AQI, тим більш чистим є повітря. Однак якщо ви знаходитесь на вулиці, коли AQI перевищує 100, це приблизно таке ж, як дихання в вихлопі з автомобіля весь день! Речі, які викликають погану якість повітря, — це лісові пожежі та міста з великою кількістю автомобільних перевезень. Якщо AQI перевищує 100, ви не повинні проводити  надто багато часу на вулиці.

Біль детально про AQI можете прочитати за посиланням

AQI- що це таке