Новини

Що таке зони ультранизьких викидів у Лондоні (ULEZ)?

Станом на минулий понеділок 8 квітня 2019 року вступила в дію зона ультранизьких викидів у Лондоні (ULEZ). Область охоплює внутрішню частину центрального Лондона (тієї ж зони, що має платний вїзд) і вимагає, щоб транспортні засоби, які не відповідають  останнім стандартами викидів, платять плату в розмірі 12,50 фунтів, за вїзд кожен день.  В даний час ULEZ працює 24 години на добу, 365 днів на рік і, як очікується, щодня торкнеться безпосередньо  близько 40 000 автомобілів у столиці Англії. Більше того, вона буде розгорнута, щоб включити всю територію між Північною та Південними дорогами всього за два роки. Таким чином нова зона ультранизьких викидів входить до довгого списку міських областей навколо Європи та за межами,  замислених щоб знизити внутрішні-міські рівні забруднення викликані транспортними перевезенням, хоч це наразі позиціонується як найбільш складне завдання на сьогодні.

Інформація про  ULEZ ( Ultra low ecological zone )

IMG_2556

ULEZ застосовуватиметься до наступних транспортних засобів, які підлягатимуть щоденній оплаті в розмірі 12,50 фунтів стерлінгів за введення його лімітів:

 

Мотоцикли, які не відповідають стандартам Євро-3

Бензинові автомобілі та фургони, які не відповідають стандартам Euro 4

Дизельні автомобілі та фургони, які не відповідають стандартам Євро-6

Автобуси, вагони та вантажні автомобілі, які не відповідають стандартам Євро-6

Ця остання категорія транспортного засобу підлягатиме більш високій платі у розмірі 100 фунтів стерлінгів на день, тоді як будь-хто, хто потрапив у порушення закону, може втекти з попереджувальним  листом в перший раз — але після цього буде покараний штраф у розмірі £ 160.

43600068

Схему вперше запропонував колишній лондонський мер Борис Джонсон у 2013 році, хоча його наступник Садій-хан ввів це правило у дію на рік з випередженням графіку . Передбачається, що це допоможе зменшити токсичні викиди від транспортних засобів на 45% всього за 24 місяці. Це планується  досягти шляхом заохочення водіїв на користь більш екологічно чистих дорожніх транспортних засобів  на відміну від старих та більш забруднюючих моделей, що працюють на викопному паливі.

43600049

Інші екологічні зони  в усьому світі

Хоча ULEZ є першим у своєму роді, є багато інших низьких зон викидів навколо Великобританії, Європи та за її межами. Перший LEZ (low ecological zone)  був введений в Гетеборзі, Лунді, Мальме і Стокгольмі в Швеції в 1996 році, що означає, що скандинавська країна стартувала раніше своїх конкурентів і в даний час користується поліпшеною якістю повітря, ніж багато її сусідів.

 

В інших країнах Європи Італія має найбільшу кількість ліцензійних лімітів, хоча багато хто з них працюють лише в певний час року. Німеччина також має близько 80 зон, в той час як у Нідерландах, Великобританії та Франції є 14. Однак ця остання країна лише приводить свої дії в дію на особливо важкі дні забруднення.

 

Далі, південнокорейська столиця Сеул ввела заходи в 2017 році, щоб заборонити дизельні автомобілі, які не відповідають стандартам викидів в реальних умовах, а неподалік від Токіо було набагато далі попереду, заборонивши дизельні автомобілі та мікроавтобуси ще в 2000 році Інші країни, такі як Колумбія, Мексика та США, також мають власну версію обмежень, хоча не існує узгодженого стандарту LEZ, який застосовується по всьому світу.

protsedura-otrimannya-dozvolu